Wat is dementie?
Dementie is een verzamelnaam van ruim vijftig ziektes. Deze ziektes tasten de hersenen aan, waardoor iemands geest en lichaam achteruit gaan. De meest voorkomende vormen van dementie zijn de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie.
In het begin van dementie vallen vooral de geheugenproblemen op. Later krijgt iemand problemen met denken en taal. Ook kan de ziekte veranderingen in karakter en gedrag veroorzaken. Iemand met dementie verliest steeds meer de regie over zijn eigen leven. Hij wordt steeds afhankelijker van de hulp van anderen.
Nederland telt op dit moment ruim 280.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking zullen in 2040 ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie. Vanwege deze toename en de impact van de ziekte op de patiënt, zijn omgeving en de samenleving wordt dementie volksziekte nr. 1 genoemd.
Wil je meer weten over dementie, lotgenotencontact of mogelijkheden voor zorg en welzijn? Kijk dan op onderstaande websites over dementie of bekijk de online brochure 'Een goed leven met dementie?!'.
Websites over dementie
Video's over dementie
Op het YouTube-kanaal van Alzheimer Nederland vind je een groot aantal filmpjes die informeren, ontroeren of helpen bij dementie.
Brochure
In de brochure 'Een goed leven met dementie?!' staan tips voor mensen met dementie, mantelzorgers en zorgverleners.