De vrijwilligers van de inloopspreekuren

Gepubliceerd op: 24 april 2023 15:00

Het enthousiaste vijftal John, Ingrid, Brigitte, Jan en Rikie helpt mensen die de Nederlandse taal willen leren, digitaal vaardiger willen worden of vragen hebben over de digitale dienstverlening van de overheid.

“Als mijn man het uitlegt, gaat het veel te snel!”, deze hartenkreet horen de vrijwilligers regelmatig tijdens het spreekuur van het DigiTaalhuis en het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de Bibliotheek Veldhoven. Het enthousiaste vijftal helpt mensen die de Nederlandse taal willen leren, digitaal vaardiger willen worden of vragen hebben over de digitale dienstverlening van de overheid. Ze regelen bijvoorbeeld een taalmaatje of een computertraining of helpen mensen op weg met hun DigiD.

Een warm bad

Brigitte Poos en Ingrid Nouwens zijn vanaf het begin betrokken bij het DigiTaalhuis, een initiatief van zes organisaties en de gemeente Veldhoven: “We hebben de spreekuren met professionals van de bibliotheek en Cordaad Welzijn opgezet. Dit was heel inspirerend en dat is het nog steeds.”

Eind 2019 kregen de twee pioniers versterking van John de Lange: “We hadden meteen een goede samenwerking en met de introductie van het IDO kregen we er een interessante uitdaging bij. Vanuit het IDO ondersteunen we mensen bij al hun vragen over het digitaal regelen van zaken met de overheid. Daar heb je een DigiD voor nodig, een persoonlijke digitale sleutel. Het aanmaken en gebruiken daarvan is voor veel mensen lastig.”

Het team is onlangs aangevuld met Jan van der Steeg en Rikie Rutter. Jan: “Wij hebben natuurlijk nog niet zoveel ervaring als de anderen, maar we doen meteen al lekker mee en we leren heel veel van elkaar.” Rikie vult aan: “Ik werkte al bij het IDO van de bibliotheek in Waalre. Die ervaring kan ik hier inbrengen.” Jan en Rikie zijn het erover eens dat ze in een warm bad terecht zijn gekomen. Het is een hecht team en de sfeer is heel prettig.

Een drempel overwinnen

De achtergrond van de vrijwilligers is divers. John en Jan hebben bij Philips gewerkt, veel technische kennis en ervaring in het begeleiden van mensen. Brigitte, Ingrid en Rikie hebben vooral hun sporen verdiend in de zorg- en dienstverlening.

Wat ze met elkaar delen is hun brede interesse en hun drijfveer om andere mensen verder te helpen. John: “Mensen vinden het niet altijd makkelijk om hulp te vragen. Soms is er sprake van schaamte. Om op ons spreekuur te komen, hebben ze al een drempel moeten overwinnen. Wij stellen mensen op hun gemak en vinden geen enkele vraag gek. Iedereen is van harte welkom.” Jan: “We kunnen goed luisteren en ons verplaatsen in de ander. Dat is belangrijk bij dit werk.” Lachend vult John aan: “En we kunnen goed zoeken!”

Niet achter de geraniums

Voor alle vijf geldt dat ze veel liever achter de tafel van het DigiTaalhuis en het IDO zitten dan achter de geraniums, om meerdere redenen. John: “Ik ben met pensioen, maar wil me blijven ontwikkelen. Ik leer van de vragen die ik krijg, van mijn collega’s en van de trainingen die we volgen. Het geeft ook ontzettend veel voldoening om mensen op weg te kunnen helpen, zodat ze voortaan zelf kunnen oplossen .”
Jan: “Ik had nooit gedacht dat ik dit onbetaalde werk zo leuk en bevredigend zou vinden.”

De professionals van de bibliotheek en Cordaad Welzijn werken goed met elkaar samen, ervaren de vrijwilligers. Ingrid: “We krijgen van beide organisaties voldoende aanbod om onze kennis te vergroten, zoals trainingen. En er is regelmatig overleg.” Brigitte benadrukt de inbreng van de front officemedewerkers van de bibliotheek: “Als er buiten de spreekuren een vraag komt voor het IDO dan lossen zij dit ter plekke op of ze verwijzen mensen door naar onze spreekuren.”

Hartverwarmend

Sinds kort kunnen Veldhovenaren ook bij de spreekuren terecht als ze meer willen weten over het patiëntenportaal van Gezondheidscentrum Heikant of van het Máxima Medisch Centrum. Rikie: “Het scala aan vragen is ontzettend gevarieerd. Dat is zo interessant! Meestal kunnen we de vraag direct beantwoorden, soms verwijzen we door naar een instantie die verder kan helpen, zoals Bureau Sociaal Raadslieden.”

Brigitte vergelijkt de huidige vragen met die in de beginperiode: “Door de groei van ASML krijgen we nu veel meer vragen over het leren van de Nederlandse taal. Daarnaast zien we steeds vaker ouderen die moeite hebben met de digitale wereld. Wij zorgen dan bijvoorbeeld voor een plekje bij een computercursus. Het is heel mooi om ze daar te zien groeien.”
John: “Tijdens de coronaperiode kregen we veel vragen over de Corona app. Die was voor veel mensen lastig en we hebben ze toen goed kunnen helpen. Nu helpen we veel mensen met het aanmaken en gebruiken van een DigiD.”
Jan: “En een DigiD heb je steeds vaker nodig. Voor belastingaangifte en andere zaken van de overheid, semi overheid en de gezondheidszorg. Het ziekenhuis en de huisarts gebruiken het ook al.”
Ingrid: “Mensen komen ook nog steeds bij ons met vragen over basisvaardigheden, zoals lezen en schrijven. Als ze daar moeite mee hebben, zijn ze bij ons meer dan welkom.”

Tot slot verwoordt Rikie wat de anderen ook allemaal vinden: “Mensen weten ons steeds beter te vinden en hun dankbaarheid is hartverwarmend.”

Interesse in de cursussen en activiteiten van het DigiTaalhuis? Loop vrijblijvend binnen bij de spreekuren van het DigiTaalhuis in de Bibliotheek Veldhoven: elke dinsdag 14.00-16.00 uur en elke vrijdag 10.30-12.30 uur. Bellen kan ook: 06-24 13 64 67.

Meer verhalen uit het DigiTaalhuis

Interview: Anja Lissone
Foto: Willem Binnendijk