Rob Schmidt

Gepubliceerd op: 29 augustus 2019 11:50

De 63-jarige Rob Schmidt is één van de enthousiaste vrijwilligers van DigiTaalhuis Veldhoven. Hij begeleidt Klik & Tik, een gratis cursus die mensen helpt om met meer zelfvertrouwen gebruik te maken van de computer en het internet.

Hoe ben je op het idee gekomen om vrijwilliger te worden?

Ik ben in 2012 gestopt met werken, maar had geen zin om thuis achter de geraniums te zitten. Daarom had ik me vooraf al georiënteerd op vrijwilligersactiviteiten. Hieruit zijn een aantal dingen voortgekomen. Zo ben ik via Cordaad Welzijn al zes jaar budgetcoach voor Bureau Sociaal Raadslieden. Als budgetcoach merkte ik al dat veel mensen problemen hebben met internet. Jammer, want internetbankieren kan voor mensen heel zinvol zijn om hun financiën op orde te brengen. Dus toen Cordaad Welzijn me vroeg of ik me ook in wilde zetten voor Klik & Tik heb ik me meteen aangemeld via Veldhovenvoorelkaar. Sinds november begeleid ik nu de cursus in de bibliotheek.

Wat houdt de cursus Klik & Tik precies in?

Klik & Tik is een training op de website Oefenen.nl. De inhoud kunnen we aanpassen aan het niveau van de deelnemers. Sommige cursisten moeten nog echt vertrouwd raken met een pc. Hoe werkt een toetsenbord? Hoe ga je met de muis om? Andere cursisten hebben meer ervaring, maar als ze eens iemand om hulp vragen, gaat de uitleg voor hen vaak veel te snel. Bij Klik & Tik oefent en leert iedereen in zijn eigen tempo. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten van 1,5 uur. Elke cursist werkt voor zichzelf achter een computer. De begeleiders kijken over de schouders mee en helpen waar nodig. Dat vind ik ook het fijne van de cursus, het is ‘hands on’, mensen gaan meteen zelf aan de slag en ze kunnen thuis verder oefenen.

Merk je dat cursisten onzeker zijn?

Ja, cursisten missen meestal een paar basisvaardigheden. Allereerst zelfvertrouwen, ze zijn bang om dingen fout te doen. Tja, waarom? De computer gaat echt niet zomaar in rook op! Als begeleider kun je al snel een stukje schroom wegnemen, er kan namelijk niks foutgaan in de oefenomgeving van de cursus. Op de tweede plaats missen cursisten het besef, dat je op een computer vrij precies moet werken. Sommige dingen komen best nauw, als je bijvoorbeeld een typefout maakt, dan lukken bepaalde dingen al niet meer. Daar hebben mensen ook vaak moeite mee.

Wat vind je het leukste aan vrijwilligerswerk?

Toch wel het werken met mensen. Je ziet cursisten echt groeien in wat ze kunnen en ze stralen ook dankbaarheid uit. Wat voor mij ook meespeelt, ik ben vanuit mijn werk vanaf de jaren ’70 meegegroeid met de automatisering. Dan is het gesneden koek voor je geworden. Voor mij was het een eye-opener om met mensen geconfronteerd te worden die dat niet hebben en echt grote moeite hebben met de computer. Voor mij is het waardevol om ze op weg te helpen en op die manier ook sociale uitsluiting tegen te gaan.

Wat heb je zelf geleerd?

Internet is gebouwd voor mensen tot 45 jaar. Oudere mensen kunnen minder goed zien en horen en zijn minder precies in hun bewegingen. Het is zinvol om te weten dat dit voor mij persoonlijk straks ook gaat spelen, daar kan ik nu alvast rekening mee houden. Er worden oefenprogramma’s ontwikkeld waarvan ik zelf al bijna de lettertjes niet kan lezen, laat staan iemand van 75 jaar of ouder! Die ervaringen koppel ik ook terug aan de professionele medewerkers van het DigiTaalhuis. Zij geven het dan door aan de ontwikkelaars van de oefenprogramma’s.

Hoe zie je de toekomst?

Ik ga zeker door met dit vrijwilligerswerk. Ik vind het leuk om te doen en cursisten beoordelen de begeleiding heel positief. Het begeleiden van een cursus is ook niet iets dat je eenmalig doet, vind ik. Ik ben blij dat ik ervaring heb opgebouwd en weet wat ik kan verwachten, waar mensen tegenaan lopen. Verder vind ik het mooi als mensen zeggen dat ze zich voldoende vrij voelen om zelf aan de slag te gaan. Ik adviseer hen dan ook altijd, wacht niet tot de volgende bijeenkomst, ga thuis verder met oefenen, daar leer je het meest van!

Heb je, net zoals Rob, interesse in vrijwilligerswerk voor DigiTaalhuis Veldhoven?
Of wil je meer informatie over de activiteiten en cursussen? Loop vrijblijvend binnen bij de spreekuren van het DigiTaalhuis in de Bibliotheek Veldhoven: elke dinsdag 14.00-16.00 uur en elke vrijdag 10.30-12.30 uur. Bellen kan ook: 06-24 13 64 67.

Meer verhalen uit het DigiTaalhuis