Jack Stouthart
Eén van de vrijwilligers van het DigiTaalhuis is de 78-jarige Jack Stouthart. Hij begeleidt anderstaligen één op één om beter Nederlands te leren spreken.
Hoe ben je op het idee gekomen om vrijwilliger te worden?
Eigenlijk heel simpel: om mijn tijd leuk en zinvol door te brengen. En om onder de mensen te blijven komen. Als je ouder wordt is dat niet altijd makkelijk.
Wat is een Taalmaatje?
Een Taalmaatje is iemand die anderstalige mensen helpt om de Nederlandse taal te leren. Je spreekt wekelijks met elkaar af om te praten, te lezen of om samen iets te ondernemen. In de gesprekken oefenen de anderstaligen het Nederlands. Het gaat meestal om nieuwkomers die bezig zijn om in te burgeren in ons land, dus migranten in de wettelijke betekenis van het woord. Maar daarnaast ben ik ook Taalmaatje van een Roemeense en een Hongaarse mevrouw.
Hoe kom je aan een Taalmaatje?
Dat gaat via Cordaad Welzijn. Zij nemen contact met me op wanneer ze een match met een anderstalige kunnen maken en zij regelen dan de kennismaking. De oudste persoon die ik heb geholpen was een 54-jarige man uit Damascus. De jongste was een 21-jarige man uit Aleppo, ook uit Syrië. Ik ben begonnen als Taalmaatje van een jongen uit Ethiopië en hij was erg blij dat iemand hem wilde helpen. Hij deed ook geweldig zijn best en dat gaf natuurlijk heel veel voldoening.
Is er een link met jouw vroegere werk?
Nee, eigenlijk niet. Ik vind het wel belangrijk om goed Nederlands te spreken en te schrijven. Ik kom uit de Mijnstreek en heb in Delft gewoond en gewerkt. Daar werd ik af en toe op mijn vingers getikt over mijn Nederlands en daar heb ik toen veel aandacht aan besteed. Mijn Limburgs accent zal ik nooit verloochenen, maar lezen en schrijven wil ik vlekkeloos doen. En over dialect gesproken, ik ken een mevrouw die bij een groot bedrijf in Veldhoven bij personeelszaken werkt. Zij doen hun best om inburgeraars te integreren in het bedrijf. Ze zei: “Je kunt als Taalmaatje nog zo je best doen maar als ze bij ons komen en onze werknemers vragen: Woar komde gij van? en Hedde den oart un bietje? dan wordt het een probleem!” Ja, wij leren onze anderstaligen natuurlijk keurig Nederlands, geen Brabants!
Hoe bepaal je het onderwerp tijdens een afspraak met je anderstalige?
Dat lukt me vrij aardig. Ik begin gewoon met “Hoe gaat het? Waar kom je vandaan?” en dan merk je vanzelf of iemand iets kan en wil vertellen. Ik spreek meestal een uur af en neem iets te lezen mee. Dan kijk ik wat ze kunnen lezen en daar speel ik op in. Of ik laat ze iets opzoeken op Wikipedia wat ze interesseert. Ze komen ook zelf met onderwerpen, zoals een curriculum vitae schrijven. Daar gaan we dan mee aan de slag. Ook brengen ze wel eens teksten mee die ze niet begrijpen. Sommige zijn zelfs voor mij nog moeilijk. En dan gaan we zo’n tekst samen doornemen.
Wat heb je ervan geleerd en wat heeft het voor je betekend?
Om het heel expliciet te zeggen: wat ben ik blij dat ik in Nederland geboren en getogen ben! Inburgeren in Nederland is niet gemakkelijk. Veel mensen zijn eenzaam. Hebben geen kennissen of familie in de buurt, helemaal niks. Ze worden goed verzorgd met allerlei voorzieningen en dat vind ik wel terecht, maar dan ben je nog niet ingeburgerd. Ik benijd ze niet. Aan mijn rol als taalmaatje beleef ik veel plezier. Ik krijg bijvoorbeeld appjes van mensen waarin ze me bedanken dat ik ze geholpen heb, daar word ik vrolijk van.
Wat voor kwaliteiten heeft iemand nodig om een geschikt Taalmaatje te zijn?
Je moet het echt willen. Niet zo van, dan ga ik eens van tijd tot tijd een praatje met die mensen maken. Je moet met een vaste regelmaat willen afspreken en dat moet je ook willen voorbereiden. De Ethiopische jongen die ik heb begeleid is nu afdelingshoofd bij de Jumbo. Dat is toch heel mooi, dat je daar misschien een steentje aan hebt bijgedragen.
Heb je, net zoals Jack, interesse in vrijwilligerswerk? Of wil je meer informatie over activiteiten en cursussen? Loop vrijblijvend binnen bij de spreekuren van het DigiTaalhuis in de Bibliotheek Veldhoven: elke dinsdag 14.00-16.00 uur en elke vrijdag 10.30-12.30 uur.
Bellen kan ook: 06-24 13 64 67.